Přeskočit na hlavní obsah

Chudoba, mýtická generace a elixír života


Včera jsem upozornil, že víceletá gymnázia vytvářejí příkopy ve společnosti. Dnes se opět podíváme na Čechy: na pracující chudobu, jednu generaci opředenou mýty a na recept na dlouhověkost.  

Když se ze svobody stane abstraktní pojem
Že nevíte, co to je pracující chudoba? Tak asi takhle: "A dovolená? 'Před čtyřmi roky nás vzal švagr do lázní do Maďarska. Bylo to moc hezké,' vzpomíná Siváková. Peníze neutrácí ani za aspoň občasné cesty domů, za sestrou a bratrem. 'Byla jsem jen před lety na pohřbech rodičů,' říká. 
K tomu dodám několik statistik: materiální a sociální deprivací v ČR trpí 9 procent domácností. Ale až 30 procent domácností samoživitelek/lů s dětmi. Více než polovina z nich si nemůže dovolit týdenní dovolenou mimo domov. Paní Siváková je matka samoživitelka, která vychovala čtyři děti. 
Pracuje 12 hodin denně, někdy i o sobotách. Má cca 20 tisíc čistého. Co říká statistika o úsporách pracující chudoby? Více než čtvrtina všech domácností nemá našetřeno deset tisíc korun na pokrytí nenadálého výdaje. Například když se pokazí lednice. V případě samoživitelek a samoživitelů je to více než šedesát procent domácností.
Svoboda, možnost cestovat, možnost podnikat…, to vše je pro ně abstraktním pojmem.

Nevěřte mýtům a bájím
O mileniálech jste už určitě slyšeli. Jde o magické označení generace, která je úplně jiná, než předchozí generace. Jaké jsou jejich vlastnosti? Median je definoval takto: silní uživatelé internetu a sociálních sítí, vlastní smartphone, jsou vzdělaní, zajímají se o životní prostředí, odmítají tradiční genderové role. Dále jsou hédonističtí, ve volném čase cestují, rádi poznávají nové kultury. Častěji mění zaměstnání, preferují práci v týmu. Hlavním zdrojem informací je pro ně internet, TV hraje malou roli. Jsou otevření, mají rádi novinky a změny. Ve zvýšené míře nakupují online, starají se o původ výrobků (fair trade). A neposlední řadě si dovolenou organizují sami, nevyužívají cestovní kanceláře, nejezdí opakovaně na stejná místa. 
Kolik jich tedy je? Většina vysokoškolsky vzdělaných Čechů splňují tyto podmínky. A jsou tedy mileniálové. Ale pozor: bez ohledu na jejich věk. Během krize středního věku dokonce mileniálství v této skupině obyvatel dokonce roste. Mileniálství se naopak vyhýbá lidem s nižším vzděláním. A opět bez ohledu na věk. 


Mileniálem tak není jedna konkrétní generace. Je to konkrétní životní styl. Pohlížet na mladé jako na homogenní skupinu se může hrubě nevyplatit. Zvlášť když se jedná o marketingové výdaje.

Recept na dlouhověkost
Když nebudeme moc přemýšlet nad kauzalitou, tak zjistíme, že nejlepším receptem na dlouhověkost je manželství. A především setrvání v něm. Ženám prodlužuje život o šest let, mužům dokonce o devět let oproti svobodným (naděje na dožití ve třiceti).


Letem světem
Čína spustila obchodování ropných futures přímo ve své měně. Jako čerstvý největší dovozce ropy na světě si to může dovolit. Cílem je posílit roli yuanu v mezinárodním obchodě.


Samozřejmě nesmí chybět makro graf. Ceny průmyslových výrobců (PPI) v poledních měsících zpomalily růst a února dokonce začaly klesat. To by mohlo být varování pro ČNB, že inflační tlaky nebují. Centrální banka by tento indikátor dokonce mohla ve čtvrtek po zasedání bankovní rady zmínit jako protiinflační riziko jejich prognózy a tedy i jejich zápalu normalizovat sazby.


Nicméně ČR není nezávislým ostrovem. A globální ceny v mezinárodním obchodě naopak akcelerují růst. Očekáváme, že podobně jako v minulosti, ceny českých průmyslových výrobců nevydrží svůj odklon od zbytku světa. A začnou opět růst. 

Jsem nevěděl, že „Amazon je největším klientem Googlu. Ale je také jeho největším konkurentem. Při nákupu přes internet 55 procent lidí začne rovnou hledat výrobek na Amazonu. A jen 28 procent na vyhledávacích službách jako je Google.“ 

Bonus:



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si