Přeskočit na hlavní obsah

Ranní restart: Řekové se budou zase divit a v Číně více rodit


  • Řekové letos dostanou opět možnost zvolit si, co chtějí. A potřetí se můžou divit, jak to vlastně dopadne.
  • Čína bude řešit slabou ekonomiku, splasknutí akciového trhu a posílení kurzu budou řešit uvolněním měnové a fiskální politiky a dětmi.
  • Fed se v září zamyslí a řekne, že inflace není robustní.


Řekové letos dostanou opět možnost zvolit si, co chtějí. A potřetí se můžou divit, jak to vlastně dopadne.

Během celé okurkové sezóny je Řecko držák. Premiér Tsipras si počkal, až parlament schválí reformní program, včera ohlásil rezignaci vlády a vyhlásil předčasné volby. Ty by měly proběhnout 20. září. 

Podle předvolebních průzkumů Syriza i přes všechny své veletoče vede v podpoře voličů: 40% pro Syrizu, druhá Nová Demokracie cca 23%. Je nicméně pravděpodobné, že Syriza se rozštěpí, protože její krajní části nesouhlasí s novým záchranným programem. Nicméně Tsipras sází na to, že 68 procent lidí ho chce mít jako svého lídra. 

Ještě před předčasnými volbami chce zkusit vytvořit vládu právě opoziční Nová Demokracie, ale s malou pravděpodobností úspěchu.

Záchranný plán jede, řecký parlament zatím chválil všechny zákony, které dostal za domácí úkol, a věřitelé poslali další peníze. Platí, že že restrukturalizace dluhu bude provedena nikoliv jeho odpisem, ale naopak natažením splatnosti na desítky let = nekonečno. 

Buďte připravení na to, že se něco pokazí. Jak říká kamarád Jarek: Řecko je rekordmanem v přijímání zákonů, jež nikdy nevymáhá. Mezitím můžeme přijímat sázky, kdy že ten Grexit přijde. 

Euro posílilo na 1,128, ale především díky výhledu na Fed. 

Čína se otřásá

A další negativní zprávy z Číny: horší než očekávané číslo nákupních manažerů (PMI), které pokleslo na 47,1. Číslo pod 50 indikuje recesi. Čínská ekonomika na tom není dobře, což je vidět i na klesající poptávce po komoditách a pádu jejich cen. K tomu přidejme splasknutí bubliny na čínských akciových trzích a reálné posílení měny o 40 procent od vypuknutí finanční krize ve 2008. Posílení zvlášť vynikne porovnáním kurzu například s Japonskem, jehož kurz naopak oslabil. 

 
Takže měnová politika potřebuje uvolnění. Přes sazby, ale i přes kurz. A k tomu se pravděpodobně přidá i fiskální impulz. 

A populační impulz: prezident Xi řekl, že stárnutí populace vyřeší více dětí = odstranění politiky jednoho dítěte.

V září Fed zvýšení sazeb odloží
 
Ačkoliv trh práce se nadále zlepšuje, druhá podmínka pro zvýšení sazeb se nenaplňuje. Inflace zůstává nízká. Ano především díky ropě. Ale i jádrová inflace je jen u jednoho procenta, zatímco cíl je na dvojce. A Yellen jasně řekla, že chce vidět robustní signál, že inflace bude dlouhodobě na cíli dvou procent.

 

I inflační swapy v posledních týdnech poklesly. Globálně. Finanční trh nyní očekává, že průměrná inflace v následujících pěti letech bude v USA na 1,5%. To není robustní signál, že inflace bude na dvojce. A bez něj nebude Fed ochoten začít zvyšovat sazby.



Ještě před pár týdny trh očekával zvýšení sazeb Fedu v září s pravděpodobností 55%. Nyní došlo k poklesu na 30%. A že Fed zvýší sazby do konce roku je 61%.

Letem světem
Ministr financí Andrej Babiš řekl, že pro příští rok bude chtít udržet deficit státního rozpočtu na 70 mld. Dříve vyslovil obavy, zda je udržitelný ve světle požadavků na vyšší výdaje jeho kolegů ministrů. 

Česká vláda schválila zvýšení minimální mzdy od ledna příštího roku o 700 na 9900. Aktuálně minimální mzdu pobírá zhruba sto tisíc zaměstnanců, tedy 3 procenta.

Nowotny z ECB řekl, že EMU je ostrůvkem stability ve světě (ftipkár), nečeká rychlý návrat k inflačnímu cíli (souhlas). Další pokles inflačních swapů, 1Y je záporný.


Bonus: Právě jsem v ložnici rodičů našel masky, bič a pouta… Nemůžu uvěřit, že jsou superhrdinové!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si