Přeskočit na hlavní obsah

Ranní restart: deflační tlaky, záporné sazby a hladkost exitu


ČNB si pustila pusu na špacír

Nejdříve Jirka Rusnok, který mimo jiné řekl: 

1) záporné sazby mohou snížit spekulativní tlak na korunu. Ano, ale ČNB si sama na posledním zasedání uvědomila, že záporné sazby vlastně nepotřebuje. Za prvé, spekulativní tlak a následný přebytek kaček na trhu snížil tržní sazby do záporu. Prostě trh na sebe uvalil záporné sazby bez potřeby zásahu centrální banky. 

Za druhé, když si pozorně přečtete zápisky z posledního zasedání bankovky, tak tam narazíte na větu, která říká, že zavedení záporných sazeb není potřebné i „vzhledem k vysokému růstu objemu úvěrů“. K tomu přidejte informaci od viceguvernéra Vládi Tomšíka. Ten říká, že úvěry rostou tak rychle, že se zvyšuje pravděpodobnost zvýšení minimální kapitálové přiměřenosti pro banky prostřednictvím tzv. proticyklického polštáře. Ten je nyní nastaven na 0% a může maximálně dosáhnout 2,5%.

Jinými slovy nám ČNB říká, že záporné sazby by teoreticky šly použít, ale jsou zbytečné a navíc by ohrožovaly finanční stabilitu finančního sektoru.

2) Dále řekl, že pozdější exit bude lepší, než riskovat nutnosti potom opět uvolnit měnovou politiku. Jinými slovy tím potvrzuje, co už řekl dříve: inflační cíl je potřeba nadstřelovat a věřit, že bude nadstřelován i po exitu. Proto říkáme, že exit z kurzového závazku přijde nejdříve ve 2017.

3) Není příznivce náhlého exitu, protože by to bylo neodpovědné a devastující pro českou ekonomiku. Já si naopak myslím, že náhlý exit přijde. Ale vlastně jsme ve shodě, protože zároveň očekávám, že centrální banka nenechá korunu skokově posílit a bude intervencemi tendence na posílení korigovat a zpomalovat.

Do diskuse se zapojil i viceguvernér Mojmír Hampl: že ať trh zbytečně nespekuluje na dřívější exit, že to má marný. Tak to souhlasíme a je vidět, že trh se už uklidnil. Ale vlny spekulací později přijdou, bude stačit, aby inflace poskočila, někdo z bankovní rady zapomněl něco zmínit, nebo naopak řekne toho hodně, viz například květnové zasedání bankovní rady. 

K exitu řekl, že exit musí být hladký, a proto je důležité časování. My jsme už dříve psali, že pokud chce ČNB hladký exit bez tlaku na posílení kačky, tak musí nechat vyrůst kumulovaný inflační diferenciál mezi ČR a EMU na cca pět procentních bodů. A to bude trvat ještě minimálně dva roky. 
Problém, který může udělat exit nehladký, je samotná bankovní rada. V únoru 2017 už budou jmenováni čtyři noví členové rady ze sedmi, takže stará garda přijde o většinu. A jaké členy s jakými preferencemi prezident Zeman jmenuje, to nevíme. Takže můžeme tak maximálně použít citát z Posla z Liptákova: „Ten, co přijde po mně, to bude Sekáč, ten se nezakecá". 

Desinflace a deflace všude kolem
V Číně spotřebitelská inflace zpomaluje (1,6%) a čím dál podstřeluje cíl centrální banky (3%). Silné deflační tlaky jsou vidět na vývoji cen výrobců. V Číně pokles o téměř 6%. A nejde jen o problém Číny, která je považována za továrnu low-end výrobků. I takové Německo (synonymum pro high-end) klesá o 1,7%. Že je síla poklesu ovlivněna pádem cen ropy? Obrázek jasně ukazuje, že deflační tlaky na straně výrobců jsou zde už několik let. Dávno předtím, než začala padat cena ropy. 


A protože si myslím, že pokles cen je ovlivněn dlouhodobými faktory (předlužení, robotizace, digitalizace, demografie, zvyšování příjmové nerovnosti…), tak tlak na pokles cen a marží bude pokračovat další roky. 

Letem světem

Od ledna do září dosáhl počet migrantů do EU 710 tisíc. Pro srovnání, ve 2014 to bylo 282 tisíc.

Dneska MinFin nabídne hned tři emise. Dvouletý zero bond (max 8 mld. CZK), osmi letku (kupon 0,45%, max 8 mld. CZK) a 15letku (kupon 2,5%, max 4 mld. CZK). Přebytek kaček na trhu je pořád značný, což bude držet výnosy dole. Pořád by stálo za zvážení využít záporných / nulových sazeb, zvýšit emisi a předfinancovat se na příští rok. Proti tomu bude stát silné pokušení ministra Andreje Babiše pochlubit se před volbami ve 2017, že se mu podařilo udržet konstantní dluh, jako prvnímu ministru financí. To je silné pokušení. Skutečnost, že to bylo díky poklesu majetku státu, protože deficity byly financovány z rezerv, už bude pod rozlišovací úroveň tisku i tlače.

Anheuser-Busch inBev koupí SABMiller za 106 mld. USD. Jde o rekordní částku za převzetí ve Velké Británii. Problém nastane pravděpodobně v Číně, kde by jejich tržní podíl mohl narazit na 40%. 

Inflace ve Velké Británii v září poklesla na -0,1%. Je poprvé negativní od roku 1960. Stejný inflační příběh, jen jiná země.

Viceguvernér Fischer vidí ekonomiku USA jako dostatečně silná na první zvýšení sazeb, které by mohlo přijít ještě letos. Šéf Atlantského Fedu zase řekl, že ekonomika jede, ale inflace je nízká. A Evans, že mohou být flexibilní ohledně časování zvýšení sazeb. Tak asi tak. Myslím si, že pravděpodobnější je odklad do příštího roku.

„Není vtipné, jak den za dnem se nic nemění, ale když se podíváme zpátky, tak je dnes všechno jinak?“ C.S. Lewis.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si