Přeskočit na hlavní obsah

Ranní restart: proradná inflace a analytici



Inflační plán ČNB se ne a ne naplnit

Česká inflace v listopadu nezrychlila, ale naopak opět ubrala na síle: meziročně ceny vzrostly o 0,1%. Když byste od změn cen odečetly změny daní, tak dostanete nulu. 

Jirka v Bleskovce píše: „Za negativním vývojem stojí především vývoj cen potravin a nápojů, k němuž se přidaly dle očekávání také ceny pohonných hmot. Překvapením je ale i meziměsíční pokles cen služeb.“ Očekávali jsme, že alespoň ceny potravin pomohou akcelerovat celkovou inflaci, když už ceny jídla všude okolo nás začaly růst. A ony ne. 


Jasně, ve finále jde o jádrovou inflaci. Tedy inflaci očištěnou o vývoj cen potravin, pohonných hmot a změn daní. Ta má těsnější vztah k domácím inflačním tlakům. Jádrová inflace vzrostla z 1,2% na 1,3%. Takže růst spotřeby a ekonomiky nese své ovoce. Celková inflace u nuly je způsobená nákladovými faktory. 


Takto by to mohlo vypadat pro ČNB opticky dobře. Poptávková inflace roste, takže exit se blíží. Ale ono je to složitější. Centrální bance totiž nestačí pro exit inflace přibližující se k cíli ze zdola. Ale potřebuje inflační cíl přestřelit = dostat inflaci mezi 2 a 3 procenta. A musí si být jistá, že po exitu nenastane nějaký problém, který je přinutí znovu zavést kurzový závazek. Jinými slovy potřebuje očekávat inflaci opět nad cílem. Takže z pohledu ČNB, respektive z pohledu jejich plánu spojeného s kurzovým závazkem, jsme pořád velmi daleko od exitu.

Jak moc daleko? Pro odpověď je potřeba si uvědomit, o čem je kurzový závazek. Není o ničem jiném, než o tom, že posilování reálného kurzu nepustí centrální banka přes nominální kurz (jak se obvykle v minulosti dělo), ale přes vyšší inflaci u nás než v EMU. 

A reálný kurz má důvody posilovat: oslabení v listopadu 2013 díky intervencím + konvergence české ekonomiky (= rychlejší růst českého HDP než EMU). Jinými slovy, aby ČNB vykompenzovala tyto dva faktory a koruna neměla po exitu tendenci posilovat, tak musí vytvořit kumulovaný inflační diferenciál. Tedy nechat inflaci u nás růst rychleji než v EMU. A to tak, že kumulovaně zhruba o pět procentních bodů. 

Přesto české spotřební ceny ne a ne růst znatelněji rychleji než ceny v EMU. Od začátku intervencí a kurzového závazku, tedy za dva roky, se podařilo mít kumulovaně vyšší inflaci o necelé jedno procento. Pokud by to tak mělo pokračovat tímto tempem, tak ČNB bude muset držet kurzový závazek ještě dalších osm let.  

A protože se ČNB nechce tak dlouho čekat, tak se stala největším spojencem odborářů v jejich tažení za vyšší růst mezd. Vyšší růst mezd by vytvořil dodatečné poptávkové tlaky, od kterých si ČNB slibuje akceleraci inflace. 

Letem světem

Poslanci schválili ve třetím čtení státní rozpočet pro příští rok, který počítá se deficitem 70 mld. CZK.
Mirek Singer v rozhovoru pro MFD ke kurzovému závazku řekl: "Je jasné, že dnešní stav výrobní bázi i ekonomice vyhovuje. Když podnikatelé nemusí tolik přemýšlet o kurzových pohybech, mohou se zaměřit na jiná hlediska v životě firmy.“ Je ironií, že tohle říká zástupce bankovní rady, která nepodporuje přijetí eura. Protože přesně tohle by se stalo v případě našeho vstupu do eurozóny. Praktickou věcí z rozhovoru pro MFD je opětovné ujištění, že po exitu koruna dramaticky neposílí: „Také chtějí mít (podniky) jistotu, že kurz koruny po opuštění naší politiky intervencí někdy na přelomu roku 2016 a 2017 dramaticky neposílí. Odpovídáme jim, že není důvod, proč by to měla ČNB dopustit.“ Ano neposílí, protože buď ČNB odloží exit, nebo udělá exit a bude intervenovat.

S proradnými analytiky nemá problém jen ČNB, ale i ECB. Za zklamání finančních trhů z rozhodnutí ECB jednoznačně mohou právě oni, nikoliv Evropská centrální banka. Alespoň podle ECB: „Věřím, že to bylo skutečně masivní selhání analytiků. Nevěřím, že komunikace ECB dávala falešné signály.“ Řekl Ewald Nowotny z ECB. Tak určitě! Připusťme na chvíli, že si signály o větším uvolnění měnové politiky analytici skutečně vycucali z prstu a přesvědčili o nich finanční trhy, které začaly investovat peníze tímto směrem. Proč tedy ECB nesignalizovala, že tomu tak nebude? Protože signalizovala pravý opak: že bude navyšovat objem měsíčních nákupů. Takže celý poprask je vlastně o tom, že Draghi tentokrát nedokázal převálcovat opozici kolem Německa a tedy o ztrátě jeho kredibility. A je také pravděpodobné, že v půlce příštího roku opět začne trh spekulovat/dostávat signály, že tentokrát dojde k navýšení měsíčních nákupů. 
   
Bonus:
„Tati, vysvětlíš mi ženskou logiku?“
„Máš zaracha!“
„Proč???“
„Chleba se sýrem!“

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si