Přeskočit na hlavní obsah

Ranní restart: zklamání ČNB a naděje MinFin



Čínské centrální bance se podařilo intervencemi zkrotit off-shore kurz (CNH) směrem k ofiko kurzu (CNY) 


Uklidnění situace pomohly i lepší data za obchodní bilanci, propad vývozů zmírnil z -6,8% na -1,4%.

Česká inflace i po více než dvou letech kurzového závazku stále blízko nule. 

Inflace dosáhla v prosinci „závratného“ růstu +0,1% v meziročním srovnání.  Klesají ceny potravin a pohonných hmot. Korigovaná inflace, tedy inflace bez vlivu daní, regulovaných cen, potravin a pohonných hmot (nebojte, pořád ve spotřebitelském koši ještě něco zbylo) stoupla na 1,4%. ČNB očekávala, že inflace bude vyšší o +0,7 procentního bodu, přičemž odchylka jde na vrub jídla a nafty/benzínu.

Aby kurzový závazek ČNB fungoval a po exitu neměla CZK tendenci posilovat, musí být česká inflace vyšší než v EMU. Kumulovaně o tolik, o kolik ČNB oslabila korunu. Tedy cca pět procent. 

Už slyším ČNB, jak volá, že to teda ne, že kačka byla před intervencemi nadhodnocená. OK. Ale od té doby česká ekonomika konverguje, což znamená tlak na posílení reálného kurzu. A pokud ČNB nechce, aby toto reálné posílení kurzu šlo přes kurz CZK/EUR, tak musí jít přes inflaci. Takže kuš s nadhodnocením. 

Kde jsme? Pod více než dvou letech života s kurzovým závazkem byla inflace kumulovaně vyšší než inflace v EMU pouze o tři desetinky. Ano, tedy téměř nula. Opět by mohl kdosi z Příkopy namítnout, že je důležitější jádrová inflace. Pro reálný kurz není, ale koukněme i na tento diferenciál: necelý jeden procentní bod. 


Z takového výsledku musí být ČNB mírně řečeno zklamaná. Může říkat, že pomohla ekonomice a nezaměstnanosti. Ale svůj primární cíl (inflace) neumí splnit.

A pokud by se nic nezlomilo, tak bychom kurzový závazek mohli mít dalších pět let. Proto se ČNB snaží se svým parťákem (odbory) zlomit firmy a dožadují se spolu, aby mzdy rostly alespoň o pět procent v průměru. 

Mě zaujalo, že z bankovní rady smyslu kurzového závazku nejlépe rozumí nováček a pravděpodobný guvernér Jirka Rusnok. A to neříkám proto, že bych mu chtěl pochlebovat. Ale naprosto konzistentně říká, že nestačí mít inflaci na dvou procentech (nebo dokonce se k ní blížit zespoda, jak poznamenal nedávno Janáček). Ale že je potřeba inflační cíl přestřelit, tedy naakumulovat inflační diferenciál, aby mohl být proveden exit. Proto nečekáme, že k exitu by mělo dojít letos, ale ekonomicky (plus vliv kvantitativního uvolňování ECB) dává větší smysl prodloužit jej do roku 2017. 

Letem světem

Maloobchodní tržby v ČR rostly 6,8% a staťák revidoval růst HDP ve třetím kvartále na +4,7%. 

Dnes MinFin vyrazí na nákupy. Plánuje prodat maximálně 20 mld. CZK ve třech emisích (splatnost 2019, 2020 a 2026). Samozřejmě, že by MinFin chtěl vidět do pěti let co nejvíce záporné výnosy. Ale tyto výnosy budou ochotni akceptovat pouze zahraniční investoři. Domácí banky ne.

Už v loni byly banky čistými prodejci českého státního dluhu. Jen zahraniční investoři byli ochotni nakupovat: od začátku roku do listopadu 2015 nakoupili 80 mld. CZK. Takže je otázka, zda letos přibydou nové peníze ze strany zahraničních investorů. Podle našich odhadů pokud ČNB bude akomodovat měnovou politiku ECB (což čekáme), tak to bude implikovat intervence, zvýšení bilance a zvýšení přebytku likvidity zhruba ve výši 400 mld. CZK. Takže zdroje jsou. A proto čekáme, že výnosy i v letošním roce zůstanou stlačené, na pěti letech v průměru kolem nuly. Na druhou stranu spoléhat se pouze na zahraniční investory se může MinFin hrubě vymstít: velmi rychle mohou odejít, chtějí nakupovat jen krátké splatnosti.

Dobré zprávy z rozvíjejících se trhů: indikátor IIF naznačuje, že ekonomická situace se zlepšuje hlavně díky finančním proměnným.


Americká ropa WTI včera nakrátko poklesla pod 30 dolarů za barel.


Bonus:
- A very special hell is reserved for those who "know" and do not act upon their knowledge.
- Ten, kdo drží dietu, jí stejně, jako ti druzí. Jen se cítí provinile.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si