Přeskočit na hlavní obsah

Flirt ČNB se záporným znaménkem




Viceguvernér Mojmír Hampl, tento týden poukázal, že záporné sazby mají jen omezený přínos, ale velké potenciální náklady pro ekonomiku. V rozhovoru pro Hospodářské noviny pak řekl, že pokud by bylo potřeba uvolnit měnovou politiku, tak by to ČNB v první řadě měla udělat přes oslabení koruny. 

To je potřeba mít stále na paměti: ČNB může minimálně slovně intervenovat, může posunout kurzový závazek na slabší úroveň a také může bez explicitního závazku intervenovat tak, aby oslabila CZK/EUR směrem ke 27,5. Koruna přilepená na 27 CZK/EUR do exitu není garantovaná.

Zpět k záporným sazbám. Jaký je ten přínos? Zmírnění úrokové arbitráže. ČNB si může myslet, že úroková sazba +0,05% je atraktivní ve srovnání -0,3% ECB. Úrokový diferenciál 35 bazických bodů může lákat příliv kapitálu do ČR, nutit ČNB intervenovat a emitovat koruny. Takže zavedení negativních sazeb by tento příliv zmírnilo. 


To dává smysl. Ale ČNB paradoxně potřebuje spekulativní příliv peněz, aby exit z kurzového závazku neznamenal tlak na posílení koruny. To potvrzuje i hlavní ekonom ČNB, Tomáš Holub, který říká, že po exitu koruna nebude mít tendenci nadměrně posilovat i díky tomu, že trh bude spekulovat na posílení ještě před exitem. Čím více prodá ČNB korun spekulantům před exitem, tím déle jim bude trvat, než je prodají zpět do EUR po exitu. Protože jedinou stabilní protistranou budou exportéři. A čisté vývozy očištěné o odliv dividend budou dosahovat cca 100 mld. CZK ročně.


A tady se dostáváme i ke psychologii a ke změně bankovní rady, která nás během roku čeká. Pokud by stávající parta měla obavy, že nová parta by mohla neřízeně opustit kurzový závazek, tak tento polštář korun se může stát v jejich hlavách i pojistkou proti důsledkům tohoto neřízeného exitu.

Pak tady máme otázku záporných sazeb. Úroková arbitráž by znamenala, že zahraniční investoři nemusí akceptovat nižší sazby než +0,05% v ČNB. Ale ve skutečnosti to tak není. Ve skutečnosti tržní sazby jsou záporné.

Například dvouletý státní dluhopis (0%/2018 a 0,85%/2018) se obchoduje se záporným výnosem kolem -0,25 procenta. A to i přes nárůst nabídky dluhu Ministerstva financí. To se v letošním roce se snaží využít vysokou poptávku nerezidentů, která mu umožňuje prodávat dluhopisy za záporný výnos.

Dále, implikovaný swap je stále v záporných hodnotách. Roční vůči EURu -0,14% a vůči dolaru dokonce -0,43%. Znamená to, že nerezident, který si tedy koupil od ČNB koruny a nechce investovat do dluhopisu se záporným výnosem, tak stejně je nucen nabízet zápornou sazbu za to, že si tyto koruny bude moci někde na rok uložit a dostane místo kaček EUR nebo USD. Takže záporné sazby jsou realitou českého finančního trhu.

  
Nadále tak platí argument ČNB ze září minulého roku, kdy bankovní rada diskutovala záporné sazby a dospěla k názoru, že „vzhledem k existenci záporných tržních úrokových sazeb v některých segmentech finančního trhu a vzhledem k vysokému růstu objemu úvěrů není takový krok potřebný.“

Mimochodem, včera se k záporným sazbám ve světě vyjádřil i Stephen Roach (Yale): argumentuje, že záporné sazby snižují stabilitu finančního sektoru.



Rádi ráno vstáváme a píšeme pro vás Ranní restart. Dejte nám, prosím, vědět, jak se vám líbí a co byste naopak potřebovali změnit. Doporučujeme vyplnit dotazník v  Google Chrome. Explorer si s dotazníkem nějak neporadí. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si