Přeskočit na hlavní obsah

Když nevíš, tak se toč!



Centrální banky: nezvýší, sníží.

Po Brexitu finanční trh přemalovává očekávání téměř všeho, včetně centrálních bank. Trh nyní dává šanci, že americký Fedu zvýší sazby v letošním roce, jen deset procent. Zvýšení sazeb vidí dokonce až na začátku roku 2018. 


Částečně za tím stojí nejistota, protože scénářů Brexitu je mnoho, existuje mnoho neznámých: předčasné volby, druhé referendum, Skotsko, Severní Irsko, postoj EU, postoj Francie a Německa, kde se blíží volby…

V případě ECB trh dává sedmdesáti procentní šanci tomu, že ECB sazby letos sníží! A to i přesto, že velmi výrazně vzrostly pochybnosti o smysluplnosti a pozitivním efektu záporných sazeb. Větší smysl, než více záporné sazby, dává nákup špatných úvěrů z bilancí bank. Ale to by byla příliš velká revoluce pro ECB.



Fed: když nevíš, tak se toč!

Nechme stranou alespoň na chvíli Brexit. Připomeňme si poslední zasedání americké centrální banky. Fed udělal novou prognózu a členové výboru FOMC (bankovní rada) řekli, jak si nyní myslí, že by v budoucnosti hlasovali o sazbách. Průměr z jednotlivých sedmnácti hlasů ukazuje, že FOMC očekával letos jedno až dvoje zvýšení sazeb letos a postupný růst na 2,5% v roce 2018.


Následující graf ukazuje hlasy jednotlivých členů. A je vidět, že jeden z nich je pořádný pesimista. Očekával letos jen jedno zvýšení sazeb. A pak sazby beze změny. Jak příští rok, tak v roce 2018. 


Tím „pesimistou“ je James Bullard, šéf Fedu v St. Louis. Říká, že změnil názor na to, jak se divá na makro vývoj a americkou ekonomiku. Standardní pohled centrální banky předpokládá, že ekonomika se vždy postupně vrací k jednomu rovnovážnému stavu. A tím, jak se ekonomika vrací do tohoto stavu, postupně se normalizují sazby. A pod pojmem normální sazby si můžeme dosadit nějaký dlouhodobý průměr. 

Jeho nový pohled je, že nic jako jeden režim fungování ekonomiky a jeden rovnovážný stav neexistuje. Střednědobý a dlouhodobý makroekonomický vývoj může mít různou podobu, v závislosti na tom, jaký režim jej zrovna ovlivňuje.  A doplňuje, že prognózovat, kdy se tento režim změní, není možné. Prostě to nikdo neumí.

A když nevím, tak se točím: St. Louis Fed očekává, že ekonomický vývoj v následujících letech se bude točit kolem 2,5% růstu HDP, inflace blízko dvou procent a nezaměstnanost kolem 4,7%. Žádná hra či předstírání na schopnost očekávat cyklické faktory, dokonce ani žádná snaha odhadnout, kam dlouhodobě ekonomika směřuje. 

Aktuální režim popisuje třemi faktory. Za prvé, ekonomika USA zažívá nízký růst produktivity. Říká, že ekonomika umí skočit na vyšší úroveň, ale kdy to bude, to se hold neví. 

Dalším faktorem, je nízký reálný výnos státních dluhopisů. Ten není způsoben nízkou výnosností kapitálu v ekonomice. Ale extra prémií za likviditu, kterou trh je nyní ochoten platit.  
A třetím faktorem je pozorování, že ekonomika není v recesi. Není, ale může se do ní dostat, což by změnilo režim. 

Takže (viz schéma) máme stav, kdy ekonomika není v recesi, máme nízké reálné výnosy státních dluhopisů a nízkou produktivitu. A tento stav podle něj velí, že sazby mají zůstat nízké. A to do té doby, než se režim změní.  


Tento přístup férově říká, že prognózování je nejisté. Navíc standardní prognózování předpokládá, že se ekonomika vrací do nějakého konkrétního stavu. To jsou ty hokejky v prognózách. A zkušenost nejen Fedu je, že hokejky se v posledních letech nerealizovaly. A protože šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiný výsledek, tak se prostě rozhodl pro jiný přístup.

Co mohou spatřovat kritici na tomto přístupu špatného. No přece, že až Fed rozpozná, že se zvýšil reálný výnos, nebo produktivita, nebo že přišla recese, tak už je pozdě. Ale kritici vlastně říkají, že oni jsou schopni lépe prognózovat. 


Chcete profesní radu? Buďte méně jako vy a více jako já.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si