Přeskočit na hlavní obsah

My ČNB a oni Ilumináti



Odcházející guvernér M. Singer včera zveřejnil na blogu ČNB svůj článek, kde se zamýšlí nad dopady kurzového závazku do růstu. A s Jirkou jsme museli zareagovat. Předně musíme říct, že máme ČNB rádi, myslíme si, že patří ke špičce centrální bank ve světě, a že zavedení kurzového závazku bylo správným rozhodnutím. A po tomto opatrném úvodu asi očekáváte, že nezůstane niť suchá. 

Kde začít? V článku se píše, že ekonomika rostla v roce 2014 o 1,9%. A tento růst Singer rozkládá na nějaké faktory: 1,1 procentního bodu přispěla zahraniční poptávka (růst v EMU), fiskální impulz 0,3pb, cena ropy 0,1pb, daně na cigarety -0,8pb. A (a teď to přijde) „měnová politika a sentiment“ 1,2 procentního bodu. Kdyby v té poslední položce bylo z našeho pohledu nějaké rozumnější číslo (řekněme 0,4-0,5pb jen pro měnovou politiku), tak by tento komentář asi nevznikl, ale více než procentní bod je už opravdu hodně a navíc je tam měnová politika spolu se sentimentem v jedné skupině, což podle nás není vůbec správné.


Sentiment domácností a firem je totiž ovlivněn velkým množstvím faktorů. Například oživením německé ekonomiky či stabilní vládou s více expanzivním programem. V mezičtvrtletním vyjádření, které je tady klíčové, začalo po krátké recesi růst německé HDP v 2013Q2. 


To má samozřejmě přímý vliv na české exporty (sentiment firem) a postupně se také přenáší do českého trhu práce (sentiment domácností). Míra nezaměstnanosti se obvykle zpožďuje za růstem HDP o 2 čtvrtletí. Když se podíváme na míru nezaměstnanosti v ČR v té době, tak sice velmi mírně klesla už na začátku roku 2013, ale ke zrychlení došlo ve čtvrtém čtvrtletí 2013.


A co samotný sentiment? Obrázky ukazují, že ten se začal zlepšovat mnohem dřív, než ČNB zavedla kurzový závazek. Možná, že si ČNB přivlastní i zlepšení sentimentu v EMU. 


Druhý faul, který se v článku objevil, je „naši kritici z listopadu 2013“. Ukazuje obrázek níže a říká, že kritici očekávali, že jsme nyní měli mít nulový růst ekonomiky a inflaci nad 3,5%. Z článku se nedozvíme, kdo jsou "kritici", kde se vzala jejich negativní prognóza ekonomiky na více než dva roky dopředu. Kdybychom chtěli postupovat stejně, tak bychom si mohli vymyslet skupinu "Ilumináti", říci, že si něco myslí, pak se proti nim vymezit a pochválit sebe, že věci děláme lépe.


Ale my se obejdeme i bez Iluminátů. Podíváme se místo toho, co si v té době mysleli analytici z finančních trhů podle šetření samotné ČNB. Ať na to koukáme, jak na to koukáme, tak tabulky neukazují, že by se analytici v té době zbláznili a říkali, že růst ekonomiky půjde k nule a inflace nad 3,5%. Ani ti největší pesimisté! Analytici, podobně jako ČNB očekávali návrat inflace a růstu ekonomiky ke dvěma procentům.  





Ale pojďme dále: Guvernér Singer tvrdí, že výše zmíněné příspěvky růstu jsou spočítány podle „jednoduchého růstového účetnictví“. Pojem růstové účetnictví se používá v ekonomické teorii na výpočet příspěvků jednotlivých faktorů produkční funkce k růstu (práce, kapitál, produktivita). Ale to se týká samozřejmě jen delšího časového období. Použití dané metody na cykly není vhodné. Ale pravděpodobně je ona dekompozice udělána jinak (možná součet složek do celku). A vlastně to ani není až zase tak důležité.

A samozřejmě je zajímavý také graf č. 3, podle něhož by inflace v ČR dosáhla na konci roku 2014 téměř -2%, pokud by ČNB neoslabila korunu. Což je dost výrazně pod inflací v eurozóně, pravda, která byla zvýšena programy ECB. I tak je ale toto hypotetické číslo pro nás jen těžko uvěřitelné a čekali bychom podstatně menší zápor (byť s možnou deflací bychom souhlasili).


Po této salvě je potřeba zopakovat, že zavedení kurzového závazku bylo správné opatření. Ano, ČNB si prošla nepříjemným obdobím, kdy kritika veřejnosti byla zdrcující a asi není příjemné koukat na fotky svého baráku v Blesku. Nicméně, to neznamená, že by optika "my ČNB" - "oni kritici" a přetrvávající nevstřebané emoce měly charakterizovat komunikaci centrální banky.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si