Přeskočit na hlavní obsah

Cinklé centrální banky



Střet holubic a jestřábů ve Fe/stře-du
Včera začal zasedat a dneska vynese ortel. Mluvím o americké centrální bance. Ve 20:00 našeho času oznámí Fed výsledek střetu mezi holubicemi (nechtějí ještě zvyšovat sazby) a jestřáby (je potřeba zvýšit). Už jsme o tomto střetu psali (zde, zde, zde, zde a nebo zde). Čekáme, že Fed si raději počká na výsledky prezidentských voleb, protože Trump může přinést zvýšení tržních výnosů i bez zásahu centrální banky. Zvýší se totiž riziková prémie. 

A především jsme ukazovali, že výrazně poklesly rovnovážné reálné sazby (tzv. r-star). Proto čekáme, že tento cyklus zvyšování sazeb skončí výrazně níže, než v minulosti (5-6 procent) a níže, než si maluje Fed (3-3,5%). Rovnovážnou nominální sazbu odhadujeme někde mezi 1,5 až 2 procenty. A dostaneme se k ní spíše v horizontu let (nejdříve 2018) než v obvyklých čtvrtletích jako v minulosti.

Přitom jestřábi budou namítat, že zvýšení sazeb je potřeba. Mimo jiné včera například atlantský Fed zveřejnil svůj odhad růstu HDP ve třetím čtvrtletí podle tzv. GDPnow. Ten bere v potaz doposud zveřejněná data a na základě obvyklých korelací usuzuje o kolik, že to ekonomika roste. A neroste nijak slabě: +3,5% 


V případě nezvýšení se ozve i Trump. Bude vykřikovat, že Fed uměle udržuje sazby nízké tak, aby demokraté mohli nezaslouženě ukázat, že za jejich vlády ekonomika prosperuje. Nic na tom nezmění fakt, že Trump jindy vykřikuje, že ekonomika neprosperuje vůbec. A Trump bude poukazovat i na fakt, že šéfku Fed Janet Yellen zvolil do úřadu prezident Obama a v minulosti byla poradcem demokratického prezidenta Clintona. Takže přece všem musí být jasné, že je to cinklé. 

Do roka a do dne, Lomikare

Když už jsme u politického tlaku na centrální banky, tak prezident Zeman o víkendu zopakoval, že oslabení koruny a kurzový závazek bylo chybným opatřením a řekl: „doufám, že do roka a do dne dojde k jeho zrušení. Nový guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl veřejně, že předpokládá zrušení tohoto kurzového závazku v září 2017, tedy za jeden rok.“ Pokud ČNB skutečně na podzim opustí kurzový závazek a nechá korunu posílit, potom kritici mohou poukazovat, že to bylo na objednávku prezidenta, který před volbami zlevní voličům vánoce (posílení koruny sníží ceny dováženého zboží jako je elektronika) a získá si tak jejich hlasy. Bude jim jasné, že je to cinklé.

Japonci kontrolují výnosy
Zasedala i japonská centrální banka a ta rozhodla, že bude využívat už běžící program kvantitativního uvolňování (780 mld. USD ročně) k cílování výnosů státních dluhopisů. Centrální banka proto zrušila cíl pro průměrnou nakupovanou splatnost státních dluhopisů. A navíc zavázala se provádět kvantitativní uvolňování, dokud inflace nepřestřelí dvouprocentní cíl. 

Guvernér Kuroda se snaží najít jiné cesty k cíli (zvýšení inflace) než jen dalším snižování sazeb a nafukováním nákupů centrální banky. Snaha o zvýšení efektivity stávajících operací je pochopitelná. Nicméně Japonsko potřebuje oslabit měnu, což se nedaří celý letošní rok. Takže další opatření jsou na cestě.

Židovský telegram: "Začni si dělat starosti. Podrobnosti později."

Zde nám můžete napsat dotaz, komentář, (v)tip. Díky!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si