Přeskočit na hlavní obsah

Jak z toho ECB vycouvá?



ECB neukončí kvantitativní uvolňování najednou, ale postupně, napsal Bloomberg. Podle neoficiálních uniklých informací panuje mezi členy bankovní rady konsensus, že ECB bude postupně snižovat měsíční nákupy o 10 mld. EUR měsíčně. Zároveň že prý neofiko uvádí, že je možné prodloužení stávajícího tempa nákupů (80 mld. EUR měsíčně) za březen 2017. 

Jde o neoficiální informaci, možná pokusný balónek, možná čistou spekulaci (mluvčí ECB odmítá, že by toto bylo diskutováno bankovní radou). Ale zkusme se na časování a způsob konce kvantitativního uvolnění (QE) podívat.  


Za prvé, pokud ECB bude chtít prodloužit program QE, bude muset vyřešit, jaké aktiva bude nakupovat, a za jakých podmínek. Protože stávající podmínky ECB už nedávají velký prostor pro pokračování nákupů státních dluhopisů. 

Za druhé, podle našeho názoru ECB prodlouží stávající nákupy ve výši 80 mld. EUR o 6-9 měsíců. Následně postupné snižování. Takže ukončení kvantitativního uvolnění někdy cca v polovině roku 2018.

Pro odhad časování konce kvantitativního uvolnění a způsob se můžeme podívat na americkou centrální banku. Fed začal tzv. tapering, tedy snižovat měsíční nákupy na konci roku 2013. A to v situaci, kdy míra nezaměstnanosti byla na sedmi procentech. Což bylo dva procentní body nad cílem, který si Fed vytyčil a cca dva procentní body nad předkrizovými hodnotami. A ukončil QE v říjnu 2014 tedy o deset měsíců později.


Jak je na tom EMU? Míra nezaměstnanosti klesá, ale stále je tři procentní body nad předkrizovou úrovní. Navíc v posledních měsících se pokles zastavil. 


Nicméně předpokládejme, že vývoj na trhu práce v EMU bude kopírovat vývoj v USA, tedy že měnová politika ECB bude stejně efektivní jako měnová politika Fedu. To by implikovalo začátek konce kvantitativního uvolnění (tapering) na konci roku 2017. A úplný konec ve druhé polovině 2018. A první zvýšení sazeb na konci roku 2019. 

8. října bude mít ECB tiskovku ve Washingtonu po zasedání Mezinárodního měnového fondu. Mimochodem, ve své nové prognóze Mezinárodní měnový fond doporučuje ECB nadále udržovat uvolněnou měnovou politiku. 

A mimochodem samotná ECB ani v roce 2018 nečeká návrat inflace na cíl, její prognóza je 1,6 procenta. Draghi si zatím nemůže říci, že dokázal inflaci dostat na cíl. 


Očekáváme tedy prodloužení QE. V minulosti s oznámení o začátku QE přišel i tlak na růst výnosů, viz zkušenost v USA a EMU.




Letem světem

Dneska bude zveřejněn předskokan pátečních čísel z trhu práce, tzv. ADP. Ten ukazuje, kolik bylo vytvořeno nových pracovních míst v soukromém sektoru. Je méně sledovaný než páteční payrolly (vytvořené místa za celou ekonomiku). Nicméně payrolly jsou více volatilní než ADP a následně více revidované. Každopádně pro Fed jde o důležitý údaj, který může vychýlit pravděpodobnost zvýšení sazeb.

Petr Zahradník byl včera hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, téma byla Deutsche Bank

Prezident Zeman uvedl, že by intervence ČNB ukončil „dnes“. A jejich účinek porovnal ke svému kouření.
     
Vtip: Bolest při porodu je tak silná, že žena má unikátní příležitost se na pár okamžiků vcítit do muže, který má rýmu.

Zde nám můžete napsat dotaz, komentář, (v)tip. Díky!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si