Přeskočit na hlavní obsah

Za vším hledejte lidi



Za poklesem sazeb hledejte lidi

Ne nutně konkrétní lidi, ale demografický vývoj. Už několikrát jsem ukazoval, že tzv. rovnovážné reálné úrokové sazby výrazně poklesly. A proto centrální banky nebudou v budoucnosti zvyšovat sazby na úrovně, na které jsme byli zvyklí před Velkou recesí v roce 2008. 

To také znamená, že nízké výnosy státních dluhopisů budou realitou mnohem déle, než by si nejeden investor do dluhopisů přál. Znamená to ale také, že levné financování investic a provozu bude realitou pro podniky mnohem déle, a proto jejich valuace také nemusí padat k nějakému historickému průměru.


Co je to vlastně ta rovnovážná reálná sazba? Vezmeme nominální úrokovou sazbu, odečteme od ní očekávanou inflaci a dostaneme reálnou sazbu. A rovnovážná reálná sazba zajišťuje, že úspory a investice budou vyrovnány.

Demografický vývoj je jako řeka. Během jednoho dne břeh nepodemele, ale v průběhu času se do něj dokáže pořádně zakousnout. A právě fakt, že demografie velmi postupně ovlivňuje ekonomický vývoj, tak občas (a nezaslouženě) stojí na okraji zájmu.

Nicméně to je chyba. Současné analýzy na příklad ukazují, že demografie dokáže vysvětlit výraznou část propadu rovnovážných reálných sazeb. Prodloužení doby dožití, změna v zaměstnanosti a porodnosti jen v USA vysvětlují pokles rovnovážné reálné sazby o 150 bazických bodů, tedy 1,5 procentního bodu. Analýza také ukazuje, že v následujících desetiletích nedojde k žádné výrazné změně v demografii, která by měla sílu nízkou úroveň sazeb opět zvýšit. Proto výnosy budou dlouhodobě nižší.   


Ekonomy může zajímat i mechanismus, jakým způsobem zasáhla demografie do reálných sazeb. Tak například stárnutí obyvatel bude snižovat pracovní sílu. Silné ročníky prostě začínají odcházet do důchodu a bude klesat počet pracovníků (pokud nebudou nahrazení imigrací). Bude se tak zvyšovat v ekonomice poměr mezi množstvím kapitálu a prací, což je indikací pro nadbytek kapitálu, který ve finále povede ke snížení jeho výnosnosti, atraktivity investičních projektů a tedy i reálných sazeb. Mimo jiné i proto podniky méně investují, což je podpořeno ještě poklesem cen technologií.

Dále prodloužení délky při stejném věku odchodu do důchodu prodlužuje dobu, kterou strávíme v závislosti na důchodu. A proto si musíme více naspořit, což snižuje reálnou sazbu z druhé strany.

Dále, pokles porodnosti žen jim umožňuje budovat kariéru. Takže domácností mají vyšší příjmy a nižší výdaje, protože mají menší počet dětí. Takže domácnosti logicky rostou úspory. 

Studie ukazují, že na vrub demografie jde pokles reálných sazeb ve výši cca 150 bazických bodů. Americká centrální banka snížila oficiálně svůj odhad rovnovážné sazby díky demografii prozatím o 50 bazických bodů. Pokud nemá v rukávu trumf, tedy faktor, který by měl zvyšovat reálné sazby, tak bankovní rada na dalších zasedáních bude revidovat rovnovážné sazby opět níž.

ECB slíbila, aby uklidnila. A klid ji vede k tomu, aby neudělala, co slíbila. 

A takhle tady žijeme. Objevují se totiž zákulisní informace, že by ECB mohla rozhodnutí a prodloužení kvantitativního uvolnění ponechat až na příští rok. Podle nich bankovní rada ECB chce nadále podporovat uvolněnou měnovou politikou ekonomiku eurozóny, ale růst výnosů státních dluhopisů snížil riziko nedostatku dluhopisů, které mohou nakoupit. Tedy tlak na brzkou úpravu parametrů kvantitativního uvolnění je nižší. 

No, já bych řekl, že výnosy se zvýšily, protože trh věřil, že právě ECB přijde s nějakým řešením. Takže pokud v prosinci ECB nepřinese žádné rozhodnutí, tak na přelomu roku se můžeme dočkat nepříjemné volatility na výnosech. 

Vojta Benda chce vidět skutečnou inflaci nad dvěma procenty

Vojta Benda, člen bankovní rady ČNB, má rozhovor v Hospodářských novinách. Mimo jiné řekl, že preferuje, aby skutečná inflace přestřelovala dvě procenta v době exitu z kurzového závazku, než aby jen ČNB spoléhala na prognózu inflace, který by do stejných míst směřovala inflaci. To je podle mého názoru dobrý názor. Především protože umožní ČNB zvýšit doposud nedostatečný inflační diferenciál mezi ČR a EMU.

Vojta také řekl, že věří, že k ukončení kurzového závazku dojde v polovině příštího roku. Ale umí si představit posun o jedno, dvě čtvrtletí. 

K ECB: „Pokud ECB řekne, že potřebuje v programu pokračovat, nebo ho dokonce rozšířit, bude to pro nás samozřejmě situace, ve které je ukončení intervencí obtížnější. Jedna z podmínek exitu je to, že se pak budeme moci vrátit k normální měnové politice − že budeme moci začít postupně zvyšovat úrokové sazby, abychom měli do budoucna standardní nástroj pro případ, že by se blížilo oslabení ekonomiky nebo došlo k nepříznivým šokům. Asi nemá moc smysl vyskakovat z kurzového závazku a setrvat potom několik let na úrokových sazbách blízko nuly s rizikem, že se k intervencím budeme muset opět vrátit.“ = CNB pořád chce, aby v době exitu už existovaly důvody i pro zvýšení sazeb = přehřívání ekonomiky.

K oznámení exit: „Nedeklarovat dopředu datum, ale konec transparentně ohlásit ve chvíli, kdy se tak stane, považuji za lepší variantu.“ = švýcarský styl.

Bonus:
- Á, vy jste dvojčátka?
- Proč myslíte?
- Že vás maminka oblékla stejně, jste tak sladcí…
- Vystupte si a připravte si občanský, řidičský a technický průkaz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si