Přeskočit na hlavní obsah

Trump s monoklem, plyn, brzda, a na co moderní věda nestačí


Monokl pro zdravotní reformu Trumpa

Snaha Trumpovy administrativy zrušit republikány nenáviděný Zákon o ochraně pacientů a dostupné zdravotní péči (Obamacare) narazila na odpor. A to odpor samotných republikánů. 
Ukazuje se, že mít většinu ve Sněmovně reprezentantů není zárukou pro hladké schvalování navržených zákonů, zvlášť když jsou špatné. 


Včerejší hlasování tak bylo raději odloženo a mluvčí sněmovny Paul Ryan bude lovit hlasy odpůrců. Nicméně i když nakonec zákon projde, tak narazí na větší odpor v Senátu.

Trh není rád a akcie korigují. Toto zaváhání totiž může minimálně odložit schválení daňové reformy, se kterou akciový trh masivně počítá. 

Letem světem

Na poslední likvidní pumpě nazvané TLTRO před koncem kvantitativního uvolnění si evropské banky nabraly od ECB 233,5 mld. EUR.

ČNB dnes stanoví/potvrdí bankám velikost proticyklického polštáře.

Britský ministr zahraničí a brexitář Boris Johnson řekl, že pro Británii bude lepší žádná dohoda s EU ohledně exitu, než špatná dohoda. No, ono to možná tak dopadne, ale ne díky diplomatickému umu britských vyjednávačů.

Žádosti o dávky v nezaměstnanosti v USA poskočily o 15 tisíc, pravděpodobně díky špatnému počasí. To se projeví i v ostře sledované tvorbě pracovních míst (payrolls): z únorových 235 tisíc k 150 tisícům za březen. Trh by mohl reagovat ochlazením očekávání ohledně rychlosti zvyšování sazeb Fedu.

Výpisky z četby



Nejlepší firmy jsou o 40% produktivnější a ziskovější, ale přitom nemají více než průměr tzv. hvězdných zaměstnanců (15 procent). Co dělají top firmy jinak? Hvězdy nejsou rozptýlené po celé firmě, ale naopak je top firmy koncentrují na nejdůležitější a nejvýnosnější projekty.

Makroekonomické modely, které používají centrální banky, ale i analytici, jsou asymetrické: předpokládají, že na zvýšení nebo snížení sazeb o 1 procentní bod zareaguje ekonomika stejně, jen s opačným znaménkem. 

Nicméně se ukazuje, že jde o špatný předpoklad. Ano, šlápnou na brzdu a zpomalit ekonomiku umí centrální banka relativně snadno. Nicméně šlapání na plyn ve snaze urychlit růst ekonomiky není tak efektivní.

Centrální banka se musí snažit více, snížit sazby trojnásobně ve srovnání se šlapáním na brzdu, aby dosáhla zamýšleného výsledku. 


A především to trvá déle. Zatímco v případě sešlápnutí na brzdu se maximální efekt dostaví za dva roky, tak šlápnutí na plyn za roky čtyři. 

Analýza tak pomáhá pochopit, proč pozitivní efekty ze super uvolněné měnové politiky ECB, Fedu, ČNB nejsou tak velké, jak centrální banky čekaly. V případě krize je potřeba být prostě mnohem více razantní. 

Bonus: Proti strategickému ofenzivnímu tahu "Pročs mi neřek', že už je 8:05?" doposud moderní věda neodhalila účinnou obranu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bude turecká ekonomika následovat volný pád měny?

Novinářská poučka říká, že pokud je nadpis formulován jako otázka, tak odpovědí je "ne". Bohužel pro vás nejsem novinář, takže tuto poučku neznám. Turecká lira je ve volném pádu: během srpna oslabila zhruba o třicet procent. Záminkou se stalo zhoršení vztahů Ankary a Washingtonu.  Za prvé, se zvýšilo ekonomické napětí. Trump Turecku zdvojnásobil dovozní tarify na ocel a hliník. Důvodem bylo předchozí oslabení liry, které v jeho očích vykompenzovala předchozí úroveň tarifů. Za druhé, dlouhodobě roste politické napětí. Turecko například odmítlo propustit zatčeného amerického pastora. Na druhé straně USA nechtějí propustit bankéře turecké Halkbank. A ač spojenci v NATO, tak USA chtějí Turecku zablokovat dodávku stíhaček F35. Propadu turecké liry díky aktuální politickým tahanicím mezi Ankarou a Washingtonem jsou skutečně jen záminkou. Navíc tlak proti turecké liře jen akceleroval. Od roku 2010 lira ztratila 72 procent. Turecko je totiž dlouhodobě nestabilní nejen díky (g

Může ČNB předčasně exitovat? Teoreticky ano, ale riskuje lynč

ČNB říká, že „neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2017.“ A vzhledem k tomu, že inflace je na dvou procentech a bankovní rada je naladěna pro exit, tak už v dubnu můžeme mít korunu po třech letech bez závazku. Je možné, že by bankovní rada rozhodla o ukončení kurzového závazku dříve než v dubnu? Na první pohled bláznívá otázka, protože ČNB přece říká, že ne. Ale teoreticky to možné je a za jistých okolností je to dokonce reálné. Proč teoreticky může skončit kurzový závazek už v prvním čtvrtletí: Bankovní rada rozhoduje na každém zasedání o nastavení měnové politiky.  Na posledním zasedání bankovní rady je v zápise z jednání uvedeno : "Po projednání situační zprávy bankovní rada ČNB jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 0,05 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali Jiří Rusnok, Mojmír Hampl, Vladimír Tomšík, Vojtěch Benda, Lubomír Lízal a Pavel Řežáb

Věštění v ČNB

Před námi je totiž okénko pro modeláře a makro prognostiky. Ale nebojte, dojde i na něco praktického: úrokové sazby.  Výzkum ČNB ukazuje, že tzv. BVAR (bayesian vector autoregressions) je dobrou alternativou pro prognózování. Alespoň v našich podmínkách. Máme totiž krátké časové řady, díky tomu i nejistotu ohledně dlouhodobých trendů a rovnovážných veličin. BVAR se s tím umí do určité míry popasovat.  František Brázdik a Michal Franta ukazují , že dokonce o něco lépe, než hlavní model ČNB, který používá pro své predikce: "Srovnání ukazuje, že přístup BVAR může poskytovat přesnější inflační prognózy na horizontu měnové politiky.“ Centrální banka, když nastavuje měnovou politiku, tak se dívá do budoucnosti jednoho roku, až roku a půl. Tento časový interval nazývá „horizontem měnové politiky“. A v tomto horizontu je průměrná chyba (RMSE) při prognóze inflace zhruba o deset procent nižší v případě BVAR ve srovnání s hlavním modelem ČNB.  To vůbec není špatné, když si